Шакшука

Замахнуся на святе! Шакшука — це, так би мовити, один із символів Ізраїлю, і це зовсім не яєчня на помідорах, як декому здається. Мало того, що здається: якщо не знати, що то шакшука, то виглядає вона саме як яєчня з помідорами. А як гарно звучить — шакшука… Від цього слова навідь на серці стає якось тепло та затишно…
Еталонного рецепту шакшуки не існує. Мінімальний набір продуктів це: цибуля, помідори та яйця. Але можна додавати в шакшуку що завгодно з овочів та спецій. Ось і ми, крім яєць, сьогодні беремо цибулю, часник, моркву, солодкий перець. Дуже шкода, що ще не сезон синеньких. Як не шукав, не знайшов свіжого гострого перцю. Але це не біда, бо замість нього піде сухий червоний перець. Щоб зробити страву більш томатною, візьмемо ще пару ложок томатної пасти.
Починаємо готувати.
Пательню з маслом ставимо на вогонь. Цибулю і часник ріжемо і кидаємо обсмажуватися. Поки вони смажаться, чистимо невеличку морквину і тремо її на теркачці. Кидаємо до цибулі. Ріжемо дрібним кубиком перець. Як морква колір поміняла, додаємо його на пательню.
Помідор ріжемо навпіл і натираємо, приклавши його розрізом до теркачки. Шкірка повинна залишитися в руках. Не забуваємо помішувати овочі. Виливаємо терті томати до овочів і чекаємо, коли вони закиплять. В цей час готуємо спеції. Коріандр, зіру, червоний та чорний перці разом із сіллю розтираємо в ступці. Додаємо в пательню. Туди ж — томатну пасту. Пробуємо. Якщо кислувато, додаємо пучку цукру. Як гарно прогріється, ложкою робимо щось на кшталт гніздечок та вибиваємо туди яйця. Далі просто чекаємо, як яйця приготуються. Для мене приготуються — це білок стане білим, а жовток залишиться ще рідким, але не раз в Ізраїлі куштували смачну шакшуку де навіть жовтки були твердими. Посипаємо подрібненою городиною: кінзою, петрушкою, зеленою цибулею. Їсти, якщо немає особливих забобонів, краще прямо з пательні, підчипляючи шакшуку пласкими круглими перепічками — пітою. Але я так не вмію, тому широкою шумовкою викладаю шакшуку по тарілках, посипаю травами і їм звичайною виделкою, мені й так дуже смачно. Шакшука повинна бути запашна та трошки гостренька, тому перед тим як кидати яйця, скуштуйте і, якщо на ваш смак чогось не вистачає, не бідкайтеся, а просто сміливо добавляйте.
Гарна ідея для повноцінного сніданку:
смачно, незвичайно та дуже ситно, не зважаючи, що немає м’яса.
Смачного.

Обновлено: 06/26/2024 — 06:27