Ароматний оцет

Побачив в інтернеті рецепт ароматного оцту та згадав ті давні чарівні часи, коли ми, з малими ще дітьми, їздили автівкою в Крим. А перед перешийком була домашня кафешка, яку утримували кримські татари. Було там незвичайно: по двору ходили павичі та якісь рябенькі невеличкі курчата, відкрита тераса під дахом від негоди, хоча швидше — від пекучого сонця, закопані в землю тандири, накриті битими життям кришками… А в тандирах готувалася самса, про що сповіщував великий, написаний від руки трошки кривими буквами, напис «ТАНДИРНА САМСА». І ось коли сідали за стіл і замовляли самсу позапеченіше, на тебе дивилися з повагою і казали: ви розумієтеся на тому, що смачніше. Було приємно. Так ось — на столі стояв ароматний оцет, і якщо крапнути кілька крапель в надкушену самсу, він надавав і без того запашній страві ще більше смаку. І як з’ясувалося, готувати його геть нескладно. 

Беремо кріп, часник, синю цибулю, болгарський перець. Ще треба буде звичайний 9% столовий оцет, трошки цукру і вода. Готувати будемо в якійсь гарній прозорій пляшці, щоб було видно кольори всіх інгредієнтів. Цибулю ріжемо пірьями. Кріп майже не ріжемо. Часник, якщо зубчик пролазить в шийку пляшки, не ріжемо, а кілька разів штрикаємо ножем. Перець ріжемо смужками. Закладаємо це все в пляшку. Додаємо трошки — чайну ложку — цукру. Заливаємо оцтом на дві третини. Додаємо води та ставимо до холодильника на пару днів. 

Хоч і немає у мене ні тандира, ні самси, все одно — це дуже смачно. Можна заправляти салат, а можна побризкати пєльмєні. Та й веселі літні кольори в пляшці — це дуже красиво. Смачного.

Обновлено: 08/27/2023 — 06:24