Баклажани під тхіною

«Хацилім» на івриті – баклажани, а тхіна вона і в Африці тхіна. А разом це буде хацилім в тхіна. Чого це я так? Просто перший раз скуштував я цю страву в Ізраїлі, і її так там називали. А по-нашому буде – синенькі під соусом тхіна.

Більш простої страви ще пошукати треба. В двох словах: баклажани запікаються на відкритому вогні і зверху поливаються тхіною.

Взагалі тхіна – то змелене з оливковою олією зерно кунжуту. Смак має дивний, мало кому не подобається.

Тхіна продається у нас як концентрат, а нам треба з нього приготувати соус. Беремо столову ложку тхіни. Вичавлюємо сік чверті лимона. Перемішуємо. Тхіна стає густою і наче сухою. Потрошку доливаємо воду і перемішуємо. Паста погладкішає і поступово перетвориться на соус. Треба, щоб він був наче густа сметана. Відствляємо вбік. Синенький миємо, штрикаємо ножем, щоб не вибухнув і кладемо на відкритий вогонь, хоч на газову плиту. Кілька разів перевертаємо і посовуємо трішки по довжині, щоб пропікся з усіх боків. Якщо шкірка обгорить, не звертайте увагу.

Далі є три шляхи. Перший – обережно зачищаємо шкіру і викладаємо баклажан на тарілку цілим. Другий – розрізаємо навпіл і ложкою вишкрябуємо, так щоб вийшли великі шматки. І нарешті третій – вишкрябуємо, як вийде, потім подрібнюємо. Баклажан на тарілці трошки солимо і ще гарячим поливаємо тхіною. Прикрашаємо петрушкою та зернами кунжуту. Даємо кілька хвилин настоятися – і нічого не завадить цю смакоту з’їсти.

Смачного.