Дуже люблю оселедця. Особливо не магазинного, а з базару, придбаного у перевіреної продавчині, тієї, що ніколи не обманює і, якщо треба, тільки за їй відомими ознаками навіть вибере хлопчика чи дівчинку. Особливо мені подобається оселедець, замаринований у якихось там смачненьких маринадах. Ось і сьогодні буду готувати його в гірчичному маринаді.
Що нам треба?
Два малосольних оселедця,
80 грамів не гострої гірчиці, я брав «американську лагідну»,
40 грамів нерафінованої олії (теж з базару),
3 столові ложки соку лимона (свіжевичавленого),
1 чайна ложка цукру.
Спочатку готуємо соус. Це просто. Все між собою перемішуємо. Пробуємо. Якщо мало солі, досолюємо. Далі чистимо оселедців і розрізаємо поперек шматочками в півтора — два сантиметра завширшки. Висипаємо в маринад, ретельно перемішуємо, закриваємо посуд чи кришкою, чи плівкою і ставимо на ніч до холодильника. Як кажуть — вуаля, оселедець в гірчичному маринаді в нас готовий.
Смачно — не те слово. Кожен шматочок наче тане в роті і немає сил зупинитися, поки ця смакота не закінчиться.
P.S. Всі знають, що оселедець — то найкраща закуска під горілку. Як кажуть: ми говоримо оселедець, маємо на увазі горілку, ми говоримо горілка, а маємо на увазі оселедець. Так ось, скуштувавши цей оселедець, навіть горілки не хочеться.
