Смажена скумбрія

Якщо у вас на дачі стоїть гриль, то ви – солідна людина. На ньому можна смажити м’ясо, овочі або навіть рибу. Ось сьогодні, не дуже переймаючись складністю,і будемо смажити скумбрію. Страва проста, не потребує танців із бубнами чи пера з дупи сови, і, головне, смачна. Скажу, що найскладніше – це було знайти в магазині не переморожену кілька разів рибу. Як відрізнити? Дуже нескладно. Один раз заморожена скумбрія буде рівненькою, без пошкоджень та в так званій крижаній глазурі – невеличким прошарком криги на поверхні риби.

Розморожуємо рибу ніч на нижній поличці холодильника. На ранок вона має бути майже відтала, але не до кінця, досить тверденька. В такому стані її набагато легше чистити. Відрізаємо голову разом із грудними плавцями. Розрізаємо черевце і дістаємо нутрощі. Промиваємо під холодною водою, змиваючи чорні плівки в чревці. Проводимо, надавлюючи пальцем, вздовж хребта і промиваємо згустки, які з’являться. Гострим ножем надрізаємо вздовж з обох боків верхній плавець та вириваємо його. Відрізаємо хвоста, якщо він ще є. Все риба готова для наступного кроку. Беремо суміш перців, додаємо ще трошки білого перцю і перетираємо в ступці. Змішуємо з кам’яною сіллю та ретельно натираємо тушку зсередини та ззовні.

Залишаємо на пару годин підмариновуватися.

Розпалюємо мангал, і коли з’явилося вугілля, на решітці запікаємо рибу. Запікати недовго, хвилин по п’ять з кожного боку, періодично перегортаючи. Головне, рибу не пересушити, але залишати напівсирою також не годиться.

Далі, ложкою чи лопаткою знімаємо з хребта філе. Викладаємо на тарілку та подаємо зі скибочкою лимону. Достатня порція на людину – половинка рибини, але й ціла рибина – то не дуже багато. 🙂

Смачного.