Встиг в цьому році придбати кілограм сморчків. Гриб смачний, хоч і досить незвичний в нашій місцевості. Постало питання, що з ними робити. Товариш підказав: посмажити й трошки потушкувати з вершками. Сказано — зроблено. Почитавши інтернета, зʼясував, що сморчок є гриб умовно їстівний, тому його треба відварювати, а також досить брудний, тому його треба ретельно мити. Ніжки, зазвичай, не їдять, бо вони смаку не мають. Все це я взяв до уваги і почав.
По-перше, обрізав у сморчків ніжки.

По-друге, залив на півгодини холодною підсоленою водичкою. Якщо там якісь комахи є, щоб вони поспливали, а бруд та прилиплі гілочки й травинки розмокли і відвалилися. Дістав гриби з води і ще кілька разів промив.

По-третє, нагрів велику кількість води до кипіння, висипав туди гриби та, дочекавшись знову кипіння, відварював їх пʼять хвилин.

Поки гриби відварювалися, почистив та подрібнив цибулю та часник. І почав їх смажити на пательні на вершковому маслі, додавши трошки рослинного, щоб не підгорало. Гриби дістав шумівкою та залишив на друшляку, щоб стікала вода. Як стекла, робимо вогонь під пательнею дужче, висипаємо гриби, перемішуємо і смажимо хвилини три.
Виключаємо вогонь і додаємо вершки. Скільки? Скільки не шкода, в будь-якому випадку буде смачно. Солимо, перчимо чорним перцем. Перемішуємо і накладаємо на тарілку. Їсти можна як з гарніром — картоплею, гречаною кашою, постою — так і просто, самі по собі вони дуже смачні. Наче нічого не пропустив. Не проґавте сезон!

Смачного!

Обновлено: 04/09/2024 — 08:18