Ось тільки не кажіть, що не любите тушонку. Ні, не ту, що в магазині: наполовину жир, наполовину невідомо яка речовина. Я кажу про ту тушонку, де є великий шматок м’якенького м’яса, а всього іншого, тобто жиру та желе, досить помірно. Таки да, таки любите! Ось сьогодні й готуємо такий собі аналог означеної страви, тільки з курки. Є два рецепта приготування курки, пов’язані з банкою. Перший, відомий мабуть усім, це курка на банці. Це коли в дупу курці засовують літрову банку наполовину наповнену водою і ставлять в духовку запікатися. Там в духовці вона, безсоромно роздвинувши ноги, й загоряє і стає засмажена зовні і м’якенька усередині. Але це еротичне дослідження сьогодні в нас не на часі. Сьогодні ми курку поріжемо і заштовхнемо в банку, де вона й буде тушкуватися у власному соку. Ось я, власне, й розповів рецепт. 🙂
Перейдемо до подробиць. Оскільки я лінивий і люблю приготувати, а потім їсти кілька разів, готую я одразу багато такої курки, аж 2 чи навіть 2,5 кіло. На цю кількість курки якраз підійде трилітрова скляна банка. Курку ріжемо так, щоб кожен шматок пролізав в горловину банки. Беремо дві-три цибулини і ріжемо їх півкільцями. На кожен кілограм курки беремо чайну ложку з верхом солі. Чорного чи суміші перців беремо по пів чайної ложки на кілограм. Трошки лаврового листя. Викладаємо шарами в банку. Кожен прошарок солимо й посипаємо цибулею та перцем. Десь всередину прилаштовуємо лавровий лист. Закриваємо зверху фольгою або ставимо блюдце. Засовуємо в холодну духовку. Духовку включаємо на 140 градусів і забуваємо про м’ясо на 2 — 2,5 години. Після цього духовку вимикаємо і, не відкриваючи, залишаємо, поки не охолоне. Гарно таку курку готувати звечора. Поставив у духовку, подивився фільм, виключив і пішов спати, а вранці — вуаля, сніданок готовий. 🙂
Якщо немає цілої курки, то гарно виходить і з курячих запчастин. Я, наприклад, використував те, що продавалося, як чверть курки, спокусившись ціною. Ось тільки, мабуть, не вийде ця страва виключно з грудини, там м’ясо сухе. Якщо хочете чи треба терміново використати курячу грудинку, додайте до неї таку ж кількість стегенець. 😉
Готуйте, куштуйте і смачного Вам!

Обновлено: 06/02/2024 — 18:30