Баклажанна ікра
Баклажани, чи то, по-простому,“синенькі” є майже найцікавішими з літніх овочів. Як я не любив їх в дитинстві, так просто обожнюю зараз. Сьогодні буде на часі баклажанна ікра. Її рецепт підказав мій дорогий кум, за що йому велика подяка.
Беремо кілька баклажанів, у мене було чотири, вийшло рівно кіло. Запікаємо їх чи в духовці, чи на відкритому вогні. Я запікав їх на газовій конфорці. Перед тим, як запікати, робимо кілька проколів біля ніжки, щоб баклажани не розірвало нанівець — такого щастя нам не треба. Як запекли, кладемо баклажан на дошку та дерев’яною лопаткою спочатку «розрізаємо» вздовж, а потім цією ж лопаткою подрібнюємо м’якоть до стану кашки. Тремо на картопляну теркачку трішечки цибулі. Додаємо сік з половини лимона. Солимо. Перемішуємо, доливаючи потроху оливкову олію першого віджиму. Олії потрібно чимало, приблизно зі склянку. Перемішуємо ретельно, мабуть правильніше сказати: практично збиваємо.
Повинна вийти світла, ніжна ікра, майже перламутрового кольору.
Може виникнути питання, а чого дерев’яною лопаткою? Кум казав, щоб синенький не окислювався й залишався світлий. Що буде, якщо перемішувати металевою лопаткою, я не перевіряв, мене результат і так влаштовує. 🙂
Головне: не перестарайтеся з цибулею та не шкодуйте олії.
Смачного!
P. S. Найсмачніше, як на мене, намазати на хліб з маслом, але то таке. 🙂