Iмам баялди

Iмам баялди

Ось така загадкова назва. Дослівно перекладається, як «Імам занепритомнів» Чого він знепритомнів не зрозуміло, але судячи зі смаку страви — від задоволення. Рецептів цієї страви виявилося дуже багато, мабуть того, що воно входить до складу турецької, болгарської, вірменської, грецької, албанської та македонської кухонь.
Я рецепт підгледів у вірменки, тому, будемо вважати цей Імам баялді — вірменською версією.
Нам треба:
баклажан середнього розміру — 1 кг.,
перець болгарський, самий простий — 500 грамів,
помідори — 500 грамів,
цибуля — дві цибулини,
часник — 5-6 зубців,
петрушка — один пучок,
гострий червоний перець по бажанню,
рослинна олія — 200 грамів,
сіль.
Починаймо готувати. Для початку почистимо нашу городину. так, у баклажанів теж знімаємо шкірку. Баклажани ріжемо вздовж на пластини 4-5 міліметрів завтовшки. Солимо з усіх боків та залишаємо стікати. Це ми робимо не для того, щоб відійшла гіркота, якої немає, а виключно, щоб коли будуть баклажани смажитися не набрали в себе олію. Полежавши деякий час з сіллю баклажан віддає вологу і стає м’яким, але більш щільний. Як це сталося, промиваємо баклажан від солі, та витискуємо вологу затискаючи кілька шматочків в кулаці. Поки баклажани лежать з сіллю, у томатів надрізаємо шкірку зверху навхрест, заливаємо окропом та тримаємо з п’ять хвилин. В глибоку пательню з високими бортами наливаємо олію, гарно її нагріваємо і по декілька шматочків за раз обсмажуємо баклажани. Смажити треба до зміни кольору на більш коричневий, а не до стану чипсів. смажені викладаємо на серветку, щоб стік жир. Поки баклажани смажаться ріжемо вздовж, на шість частин перці. Коли з баклажанами впораємося — кидаємо в це-ж саме масло перці, і смажимо їх поки на деяких не зявляться підпалинки. Поки смажиться перець, ріжемо пір’ями цибулю, чистимо помідори і трохи їх подрібнюємо.
Готуємо соус. Дістаємо перець та висипаємо в пательню цибулю. Задача стоїть та сама — обсмажити до появи коричневих «підпалин». З томатів зливаємо вологу і кидаємо до цибулі. там томати повинні трішечки, хвилин п’ять протушкуватися, щоб вийшла зайва волога.
Подрібнюємо петрушку, вичавлюємо в неї часник. Якщо хочемо по гостріше — дрібненько ріжемо гострий перець і теж добавляємо до петрушки. Перемішуємо.
Виливаємо соус з пательні і починаємо збирати страву.
Перший шар — соус, далі баклажани, зверху перець. Посипаємо петрушкою і знову — баклажани — перець — соус, петрушка.
Ставимо, накривши кришкою на невеликий вогонь на 10 хвилин, після того, як закипить. Ще 10 хвилин даємо настоятися.
Викладаємо на блюдо. Їмо причавкуючи — таке смачне.
Як на мене, то смачніше, коли ця страва холодна, а дружині навпаки, подобається, коли гаряча.
Так, що смачного.