Кімчі з звичайної капусти

Зазвичай, кімчі роблять із пекінської капусти. Але насправді, «кімчі» називають цілу групу ферментованих овочів. І це можуть бути і огірки, і кольрабі, і баклажани, і навіть айва.
Сьогодні готую кімчі зі звичайної капусти. Для цього беремо качан капусти та ріжемо на чотири частини. Заливаємо солоною водою (на літр води чотири ложки солі) та залишаємо на добу. Щоб капуста не плавала на поверхні, придавлюємо її тарілкою, можна навіть зверху на тарілку поставити щось важке. Головне, щоб вся капуста була в розсолі. Як доба пройшла, воду зливаємо та рукою відтискаємо зайву вологу.

Беремо свіжі червоні перці та часник. І того, й того потрібно досить багато, бо доведеться потім промащувати кожен листок капусти. Перці та часник перемелюємо в блендері на пасту. Трішки, приблизно з сантиметр,  кореню імбиру тремо на маленьку теркачку. Додаємо трохи молотого чорного перцю і, за бажання, коріандру. Морквину натираємо на теркачці для «корейської» моркви. Змішуємо з пастою із перцю та часника. Промащуємо цим кожен лист капусти. Ну може не кожний, але кожний другий-третій — то точно. Складаємо в ємність та залишаємо на добу в теплому місці (можна просто залишити на кухні). Все, кімчі готовий.

Якщо постоїть довше, буде більш кисле. Я подумав, і перед тим як ставити в тепле місце, порізав й додав кисле яблуко Симиренка. Приготував, скуштував. Вийшло геть незвично — капуста хрустка, гостренька, зі специфічним смаком та запахом кімчі.

Смачного!