Стейк з баклажана

Стейк з баклажана. 🙂
Відвал довбешки… краще ніж секс, драгз і рок-н-ролл разом… Але будемо послідовні.
По-перше, чомусь із самого ранку мені стало шкода корівку. Ні, не якусь конкретну
корівку, і навіть не цукерку, а корівку як явище, як продукт, як шмат м’яса, котрий
лежить в холодильнику під морозилкою та очікує перетворення на стейк. А тут, як
спеціально, на очі попався рецепт гостренького баклажана, а по формі на світлині —
стейк-стейком. Ось і вирішив я, що в обід будемо ми вегетаріянцями і з’їмо на двох
великий баклажан, смажений, майже як стейк.
Сказано-зроблено. Беремо великий майже круглий баклажан. Розрізаємо його вздовж
на пластини товщиною в півтора-два сантиметра. Боки, де з однієї сторони шкірка без
жалості відкладаємо вбік. Ножем на чверть товщини робимо велику сітку. Сітку робимо
і з іншого боку. За допомогою кулінарного пензлика змащуємо оба боки смачною
оливковою олією, дуже намагаємося, щоб олія попала в прорізі. Перчимо чорним
перцем та солимо. Поки що відкладаємо вбік. Тепер готуємо гострий соус. Беремо
гостро-солодкий соус, який використовується в азійській кухні, додаємо пару крапель
табаско і перемішуємо. Якщо такого соусу немає, то берем трішечки меду,
розтоплюємо його і перемішуємо зі смачним гострим кетчупом. Пробуємо. Повинно
смакувати більше гострим, ніж солодким. Добре нагріваємо пательню-гриль.
Обсмажуємо хвилину-півтори, до моменту, як з’явиться малюнок на площині
баклажана. Перевертаємо. Намазуємо соусом. Тримаємо ще хвилину-півтори і знову
перевертаємо намазаною стороною донизу. Як з’являться смужки, перевертаємо та
викладаємо на тарілку.
Посипаємо вудженою паприкою, гострим перцем, прикрашаємо тим, на що вистачить
фантазії і виставляємо на стіл.
Що важливо: пательню треба добре розігріти. Далі, дуже важливо не пересмажити
баклажани, бо тоді з пательні їх буде не зняти: розсипатимуться від найменшого
дотику. Але й сирими їх залишати не треба. Не турбуйтеся, з одного великого
синенького виходять три “стейки”: на одному потренуєтеся, а два інших точно будуть
як треба.
Якщо немає копченої паприки, не біда, посипте звичайною. Все в ваших руках.
Їсти треба з холодною сметаною — неймовірний смак.
Смачного!