Вівчарський салат

Вівчарська салатка.
Хитрі вони там на Балканах. Є проста салатка — шопська. Замінили бринзу на фету, жбурнули жменю оливок і є новий салат — грецький. Добавили шинку, яйце та гриби (якщо є) — ось нам і вівчарська салатка. Смачне, красиве, весняне — це вам не набридле гидке олів’є. А корисне… А готувати як просто: порізав все не дрібненько, натер сиру зверху — готово.
То ж готуємо. Треба пам’ятати, що рецепту немає. Що Бог послав, тому в цій салатці й раді. Обов’язково потрібно, щоб послав огірочки, помідорки та перець болгарський. А далі, як кажуть, чим багаті тим і раді. Яйце відварити. Але в мішечок. Нам треба красиво, а не так, як в совєтській столовці: не яйце, а камінюка якась, ще й жовток синього кольору. Перець бажано запекти, чи хоча б пропекти на газовій комфорці до чорноти, покласти до пакету, а потім як вийде, може й не дуже ретельно, очистити шкірку.
Шинку треба порізати тоненькою соломкою, тоді буде здаватися, що її багато (посмішка).
А далі як і завжди: помідорки великими скибками, огірки пополам, а потім поперек не тоненько, міліметрів по 6 буде саме те що треба. Так шарами й викладаємо в глибоку тарілку. Чого в глибоку? Та щоб, коли пан буде перемішувати, харчі з тарілки по столу не розлетілися. Настала черга вуджениці, рівненьким прошарком викладуємо її. Потім перець, потім, якщо є, мариновані печериці. Немає печериць? Ну, немає то й немає. З ними краще, але й так дуже смачно. Посипаємо петрушкою. Зверху вичавлюємо лимонний сік. Натираємо бринзою. Теж гарно, щоб була духмяна — овеча. Прикрашаємо оливкою, порізаними на чверть яйцями. Ще посипали трішки подрібненим резінцем. Щедро поливаємо оливковою олією.
Все! Салатка готова.
Як кажуть знаючі люди, до вівчарів ця страва не має жодного відношення. Але назва прижилася, і нічого з цим тепер не поробиш. Смачно. І не тільки смачно, але й досить поживно та нажористо. 🙂 зранку поїли — і пів дня будеш ситий та задоволений. Так треба ще й розуміти, що тарілка повинна бути чималенькою і дуже повною. Гарною буде вважатися гірка салату грамів від 400 на вуйка або навіть на шляхетну пані. Якщо менше, то то, мабуть, газда жадний, а якщо це в таверні — то не треба в неї більше заходити, бо нас там не люблять та не поважають. Хай там туристи харчуються… 🙂
Смачного!

Обновлено: 05/22/2024 — 16:16