Запечений оселедець

Кум казав, що смажений чи запечений оселедець навіть краще, ніж с̶е̶к̶с̶ скумбрія. Зайшов до магазину й побачив мороженого оселедця. І не якогось там деформованого і десять разів переможеного, а майже зразкового: рівненського, не пошкодженого, в тоненькій крижаній глазурі, одним словом – бімба! 🙂

Купив, поклав на ніч на нижню поличку холодильника розморожуватися або, по-вумному, дефростуватися.

Оскільки квартира не до кінця вивітрилася після дрібної рибки в клярі, я вирішив, що смажити морську рибу я поки не буду, а краще запечу в фользі. Вранці дістав, розрізав гострим ножем пузіко, достав все, що там є, поміркував і видалив жабри. Гарно посолив та поперчив з усіх боків, в черевце натовк подрібненої цибулі, пару гілочок кропу, шматочок лимону. Завернув все це у фольгу, і поки оселедець підмаринується. поставив прогріватися духовку на 180 градусів. Важливо, щоб фольга зверху не торкалася риби, але то не дуже принципово.

Виклав на деко і засунув в вже прогріту духовку на 20 хвилин. Відкрив фольгу і ще хвилин сім потримав, щоб з’явився красивий колір.

Якщо є бажання, коли ставимо рибу в духовку, на деко можна покласти розрізані навпіл лимони – красиво та буде чим збризнути потім рибку.

Подавати можна як у фользі, так і обережно переклавши на тарілку. Як на мене, то смачненько буде з якимось там голландським соусом, але й просто политий соком з лимона дуже навіть смачно.

До речі, на фольгу під рибкою та навколо оселедця можна насипати овочеву суміш. Вона просочиться соками з риби й буде досить цікава, як гарнір.

Смачного.

Запаху майже не було.