Смажена дрібна рибка

Геть нещодавно з приємною компанією друзів були в кафешці, пили смачний віскарік та заїдали його реберцями. Слово за слово і чомусь згадалася маленька смажена рибка. І в меню вона несподівано виявилася. І захотілося її вдома приготувати.

Сказано – зроблено. Купив півкіла замороженої дрібноти, здається сайри, чи мойви, чи тюльки – вже й забув, як вона називалася, але то байдуже, поставив на ніч на нижню поличку холодильника розмерзатися. Вранці промив прохолодною водою, дав стекти в дуршлаці, переклав в целофановий пакет, додав пів чайної ложки солі та половинку чайної ложки перемеленого перцю, вичавив сік з чверті лимона. Все прямо в пакеті перемішав і залишив на п’ятнадцять хвилин маринуватися. Досипав три столових ложки борошна, ще раз перемішав, і в невеличкому сотейнику поставив прогріватися півлітра олії. Як олія гарно прогрілася, по одній штуці, щоб не позлипалася, відправляємо рибу до каструлі.

Як просмажилася до золотистого кольору – дістаємо та викладаємо на паперовий рушник, щоб олія стікала. І так робимо кілька разів, доки олія не закінчиться.

Соус. Сметана або майонез. Майонез хоч саморобний, хоч магазинний, то як ваша “релігія” дозволяє. Вичавлюємо в нього трішки часнику, подрібнюємо кріп та зелену цибульку. Коли є бажання, дуже ретельно подрібнюємо маринований огірок. Все перемішуємо. Куштуємо. Якщо є бажання, додаємо щось на ваш смак: я, наприклад, додав трішечки гостренького маринаду з огірків.

Ось і все. Смачного!

Із мінусів: хоч витяжка й працювала, в квартирі стоїть запах, наче я весь океан пересмажив. 🙂

Обновлено: 02/21/2023 — 15:38