Геть нещодавно з приємною компанією друзів були в кафешці, пили смачний віскарік та заїдали його реберцями. Слово за слово і чомусь згадалася маленька смажена рибка. І в меню вона несподівано виявилася. І захотілося її вдома приготувати.
Сказано — зроблено. Купив півкіла замороженої дрібноти, здається сайри, чи мойви, чи тюльки — вже й забув, як вона називалася, але то байдуже, поставив на ніч на нижню поличку холодильника розмерзатися. Вранці промив прохолодною водою, дав стекти в дуршлаці, переклав в целофановий пакет, додав пів чайної ложки солі та половинку чайної ложки перемеленого перцю, вичавив сік з чверті лимона. Все прямо в пакеті перемішав і залишив на п’ятнадцять хвилин маринуватися. Досипав три столових ложки борошна, ще раз перемішав, і в невеличкому сотейнику поставив прогріватися півлітра олії. Як олія гарно прогрілася, по одній штуці, щоб не позлипалася, відправляємо рибу до каструлі.
Як просмажилася до золотистого кольору — дістаємо та викладаємо на паперовий рушник, щоб олія стікала. І так робимо кілька разів, доки олія не закінчиться.
Соус. Сметана або майонез. Майонез хоч саморобний, хоч магазинний, то як ваша «релігія» дозволяє. Вичавлюємо в нього трішки часнику, подрібнюємо кріп та зелену цибульку. Коли є бажання, дуже ретельно подрібнюємо маринований огірок. Все перемішуємо. Куштуємо. Якщо є бажання, додаємо щось на ваш смак: я, наприклад, додав трішечки гостренького маринаду з огірків.
Ось і все. Смачного!
Із мінусів: хоч витяжка й працювала, в квартирі стоїть запах, наче я весь океан пересмажив.