Всі ми знаємо звичайну сирну намазку. Це коли до сира додаємо трішки тертої цибулі та ще щось: чи то огірок, чи то навіть подрібнену ковбаску та заправляємо сметаною. І ніяк по-іншому, як намазка, це й не називаємо. Але ліонські ткачі пішли трішки іншим шляхом. Свого часу це був не найзабезпеченіший прошарок населення, а тому їхня їжа була проста та недорога. На коштовний делікатес — мозок ягняти — грошей не вистачало, тому винайшли таку ось страву, яка візуально нагадувала приготовлений мозок. І назвали її відповідно — мізки ткача.
Нам буде потрібно 300 грамів будь-якого м’якого сиру: хоч звичайний сир з базару, хоч більш вишукана рікота, хоч фета. Ще треба буде цибулинка-шалот або чверть звичайної цибулини. Густі вершки, дві столові ложки смачного світлого оцту або сухого вина, чотири столові ложки оливкової олії та по кілька гілочок петрушки, зеленої цибулі та кропу.
Сир розминаємо виделкою. Додаємо оцет, олію та грамів 50 вершків. Цибульку подрібнюємо зовсім дрібнесенько. Зелень теж ріжемо дрібно. Все перемішуємо. За бажання можна зробити страву зовсім рідкою, додавши ще вершків. Тоді, як заправський ткач, будете її їсти ложками.
Приготувавши кілька разів, я сподіваюсь, ви й самі зрозумієте, як ці мізки вдосконалити до вашого смаку.
Смачного.