Єрусалимська суміш. Взагалі, мовою оригіналу ця страва називається «мєурав ерушалмі», але для більшості з нас це запам’ятати просто неможливо, тому запам’ятовуємо переклад і не вумнічаємо. 🙂
Страва ця хоч і вигадана давнім народом Ізраїлю, але зовсім нещодавно, всього років з п’ятдесят тому. Перший раз приготували цю суміш в Єрусалимі в ресторанчику на базарі, тому і в назві є слово єрусалимська. В ній об’єдналися і властива євреям економія, і любов до «кугочкі», і східна яскравість спецій. Мало того, за сучасних цін страва ще й досить бюджетна. То починаємо.
Беремо по 300 грамів курячої печінки, сердечок та м’яса стегенця. Ще беремо велику цибулину (або дві маленькі). Спеції: чайна ложка зіри (кумину), по пів чайної ложки паприки та куркуми, трошки чорного перцю, майже повна чайна ложка солі. Смажити все це ми будемо на оливковій олії.
Сердечка промиваємо та очищуємо від залишків сосудів та крові. Я просто кожне сердечко трішки надрізаю та промиваю зсередини. Печінку теж гарно промиваємо та, де є плівка, зачищаємо. М’ясо ріжемо шматочками розміром із сердечко.
Дуже гарно прогріваємо пательню. Наливаємо оливкову олію і висипаємо порізану півкільцями цибулю. Обсмажуємо дві-три хвилини. Додаємо все м’ясо і, не зменшуючи вогню, смажимо ще п’ять хвилин. Спеції товчемо в ступці (зіру та чорний перець) і додаємо в страву разом з паприкою та куркумою. Солимо. Перемішуємо. Ще хвилинка — і єрусалимська суміш готова. Смачного. І не кажіть, що несмачно. Мені навіть не шкода тих, хто не любить тельбушки, хай — нам більше смакоти дістанеться.
