Чілі кон карне

Така назва, що й не запам’ятаєш. А якщо й запам’ятав, то коли швиденько хочеш сказати, чогось попкорн згадується. 🙂
Так ось, по-перше, нам треба квасолю. Я не дуже переймався, тому купив вже готову в півлітровій банці. Але якщо є час, бажання та натхнення, то квасолю можете й зварити.
Потім треба фарш яловичий. Півкіла. Банка грамів із 500 чищених томатів у власному соку, італійською такі називаються “пассата”. Пара цибулин, пара солодких перців, пара зубців часнику та один чілі. Із спецій: сіль, перець, зіра, коріандр. На прикрасу — кінза та зелена цибуля, але це не обов’язково. Як модно казати, секретний інгредієнт — пара шматочків чорного шоколаду. Було б гарно мати трішки бульйону, але це не принципово.
Чистимо і подрібнюємо цибулю. Обсмажуємо її на рослинній олії до моменту, коли почне золотитися. Додаємо фарш, лопаткою розбиваємо грудочки. Нарізаємо гострий перець. Не весь, а десь половину. Бажано навіть без кісточок. Відправляємо до м’яса.
Висипаємо пассату. Солимо половинкою ложки солі. Тушкуємо, поки не випарується зайва волога. Додаємо подрібнений солодкий перець і заливаємо бульйоном чи навіть просто водою так, щоб нічого з води не стирчало. Спеції товчемо і теж в казан. Готову фасоль промиваємо і висипаємо до фаршу. Даємо закіпіти, накриваємо кришкою, робимо вогонь дуже слабеньким і чекаємо 40 хвилин. Поки кипить, пробуємо і, якщо на ваш смак не досить гостре, додаємо ще гострого перцю. Добавляємо шоколад, даємо розтопиться, перемішуємо і залишаємо настоятися хвилин із 10.
Подається або з рисом, або як юшка. Прикрашаємо подрібненою кінзою та цибулькою.
Смачного