Ніколи не думав, що домашній сир може бути таким смачним і готуватися так просто. Але це велика таємниця, бо якщо всі про це дізнаються, то молочна промисловість зійде нанівець, а воно нам треба? 🙂
Але, все по черзі. Беремо літр молока, двісті грамів сметани, столова ложка кам’яної солі та два сирих курячих яйця.
Ще треба буде величенький шмат марлі, сито чи дуршлаг і якась каструля, щоб цей дуршляг зверху неї став.
До молока додаємо сіль і ставимо грітися. Поки молоко гріється ретельно перемішуємо яйця та сметану.
Як закипіло, то поміщуючи, тоненькою цівкою вливаємо сметану з яйцем. Як знову закипить ми побачимо, як молоко згортається — білки стають твердими та починають плавати по поверхні сироватки. Потихеньку помішуємо. Ось так даємо кипіти молоку п’ять хвилин. Знімаємо з вогню, чекаємо ще п’ять хвилин.
За цей час ставимо сито зверху на каструлю. В сито кладемо марлю, складену кілька разів. Шумівкою перекладаємо сир, що плаває в сито. Накриваємо тарілкою і ставимо гніт. Сир спресується, а залишки сироватки стекуть до каструлі. Ось так, під вагою треба залишити сир на кілька годин. Потім, як охолоне, відправляємо на добу до холодильника, або прохолодного льоха, якщо ви заможній газда і цей льох маєте.
Ну, ось наче й все. З літру молока виходить десь грамів 350 сиру, але він такий смачний, що й з’їдається відразу, так, що треба робити, щонайменше з двох літрів. Молоко, сметану, яйця можна брати навідь магазинне, однаково смачно виходить.
Смачного, шановне панство.