Тушкована капуста (майже бігос)

У поляків є гарна страва — бігос. То така тушкована капуста з усіляким мʼясом та копченостями. Ось і сьогодні я, натхненний бігосом, стушкую капусту в цьому стилі.

Готувати будемо в одній каструлі чи казанку, якщо у вас є. Беремо у вільних пропорціях квашену і свіжу капусту.

Ріжемо напівкружальцями цибулину. Наливаємо в каструлю олію. Кидаємо смажитися цибулю. Поки цибуля смажиться, нарізаю свинячі ребра. Зсуваю цибулю вбік і на дно викладаю ребра. Треба щоб вони трошки підсмажилися з одного боку. Чого реберця? Бо вони жирненькі та з кісточкою. А кісточка дасть нам навар. Можна додати ще якесь не пісне мʼясо, наприклад, ошийок.
Нарізаємо копченості. Це можуть бути і тоненькі мисливські ковбаски, і копчені реберця, і просто копчене мʼясо, словом — все, що завгодно. Гарно додати чорнослив, але сьогодні у мене його немає, тому обійдемося. Засипаємо капусту та копченості в кастрюлю, додаємо чорного перцю, трошки зерен кмину, зовсім трошки – чайну ложку – цукру, томатну пасту та перемішуємо. Заливаємо водою так, щоб більше ніж половину обʼєму покривала, доводимо до кипіння і тушкуємо на маленькому вогні під кришкою години з три. Пробуємо на сіль, якщо треба досолюємо. Ось і все. Пропорції досить вільні і залежать від вашого смаку і від того, що є в холодильнику. Смачного!