Омлет

Як справедливо зазначили в коментарях до мого омлету, яєчня може бути не тільки на маслі, але й на салі. Згоден на всі 100 відсотків, але цікаво було б подивитися, як народ на салі омлет буде готувати. 🙂
Взагалі, смажити яєчню на салі — це український винахід. І щоб ніхто не примазувався до цієї страви, зразу кажу: сало — то не бекон, сало — то сало.
Але допис не про те. На дворі дощ, та температура майже така як була минулої зими. Саме так, як і має бути для готування яєчні на салі. Страва не глямурна, але смачна та нажериста. Ну й досить нескладна, навіть в самому її складному втіленні.
То ж почнемо. Але ні, здається, як порізати та посмажити сало і що додати — теж не все так однозначно. Тут є варіанти. Сало можна порізати досить здоровими шматками, а можна подрібнити невеличкими шматочками. Сало можна посмажити до шкварок, а можна тільки легенько, щоб колір поміняло. А філософське питання: бути чи не бути цибулі та помідорам на пательні з яєчнею… Не будемо філософствувати, бо ще з голоду охлянемо. Я готую, як мені подобається, а кожен, як хоче, так хай і робить.
Ріжу сало. Ріжу не тоненько, міліметрів по п’ять-шість завтовшки. Скільки? Як любите сало, як я — то побільше, як не любите, то хоч зовсім не ріжте, готуйте на олії. 🙂 Гарно, якщо у сала є м’ясний прошарок.
Ставлю на вогонь пательню. Змащую її краплею олії. Це потрібно, щоб сало одразу не прилипло до посуду. Викладаю порізане сало. Поки сало обсмажується, ріжу півкільцями невеличку цибулину. Відправляю її до сала. У мене знайшлися маленькі помідори, які продавалися з кокетливою назвою “коктейльні”. Я взагалі можу пригадати тільки один коктейль пов’язаний з томатами: це така ж брутальна, якою й буде наша яєчня, “Кривава Мері”, але навіть в ньому цілі помідори не використовуються. Відволікся. Жбурну ці помідори до сала: коли вони смажені, вони напрочуд смачні, солодкі та ніжні. Як сало підсмажилося з одного боку, то обережно, чортихаючись від крапель жиру, перевертаю його, чекаю пару хвилин і дістаю яйця. Бажано, щоб у яєць була кімнатна температура, але це не обов’язково. Вбиваємо яйця на пательню. Скільки яєць треба? Це дивлячись, який апетит. Пам’ятаю, що колись і п’ять яєць було замало. 🙂
Якщо жовток пошкодиться і яйце розтечеться, це нічого страшного, це буде мило, симпатично та по-домашньому.
Коли яйце просмажиться наполовину, я накриваю сковорідку кришкою, чекаю тридцять секунд та прибирю з вогню. Кілька хвилин чекаю поки яєчня дійде. Так жовток гарантовано не пересмажиться і знизу нічого не підгорить. Якщо ви смажите яйця якось по-іншому, то я не проти, головне, як вам зручніше та смачніше.
Ще зауваження щодо підсмаженої скоринки навколо яєць. При приготуванні класичної яєчні, якщо кухар вправний, то цієї історії бути не повинно. Якщо це на салі, то мені ця підсмаженість дуже подобається, щоб не казали фахівці та критикани. 🙂
Ну ось я й приготував яєчню на салі. Перекладаю на тарілку, посипаю зеленою цибулею та петрушкою та сідаю за стіл.
Буде смачно!

Обновлено: 05/28/2025 — 21:49