Салат-намазка

Всім відомий салат, який за якимось непорозумінням названий єврейським. Важко собі уявити, що нація, в активах якої є гефілте фіш, фарширована куряча шийка, яка готує цимес та інші смаколики, яка зустрічає Шабат смачним хлібом-халою, може перемішувати плавлений сирок з часником та яйцями, заправляти майонезом та пишно це хрючево називати своїм ім’ям. Я вважаю, що така їжа більш схожа на російську, та й назва цього салату в ресторанах в радянські часи більш відповідала суті: “Салат закусочный”.
Так ось, сьогодняшній страві до цього “салату” немає жодної справи, хоча те, що ми приготуємо, більш схоже на страву з єврейської кухні.
Беремо грамів 300 домашнього масного сиру. Беремо половину добрячого пучку кропу. Часнику три-чотири зубця, добру ложку сметани та кілька ложок майонезу.
Сир давимо виделкою. Кріп — відриваємо гілочки від стеблів та подрібнюємо дрібнесенько. Часник вичавлюємо часникодавкою. Додаємо сметану та майонез. Ретельно перемішуємо та залишаємо “настоятися” на півгодини-годину.
Вийшла у нас гарна закуска хоч у прямому, хоч у переносному сенсі. Нею і горілочку можна закусити і на хліб дитині намазати, а можна і просто як салат подати, прикрасивши гілочками кропу.

Обновлено: 07/12/2023 — 14:49